Vraag aan Berlijn-experts wat zij het mooiste plein van Berlijn vinden dan is de kans vrij groot dat je de Gerdarmenmarkt als antwoord krijgt. Hoewel schoonheid natuurlijk iets subjectiefs is, ziet vrijwel iedere bezoeker wel dat dit plein absoluut een beauty is. De ruime opzet met de aanwezigheid van slechts drie dominante gebouwen brengen rust binnen het uiterlijk. Hier geen enorme neonreclames zoals op de Alexanderplatz, maar aandacht voor neoclassicistische architectuur. Opvallend is dat er twee kerkgebouwen staan die veel van elkaar weghebben: de Franse Dom en de Duitse Dom. Op de Gendarmenmarkt worden regelmatig evenementen georganiseerd zoals aan het einde van het jaar de winterse kerstmarkt. Deze sfeervolle markt start aan het einde van november en duurt tot rond de kerstdagen.
BERLIJN TIP 8: GENDARMENMARKT
Geschiedenis
De geschiedenis van de Gendarmenmarkt begint in 1688 wanneer het plein wordt gecreëerd als onderdeel van Friederichstadt. Deze stad die in het huidige oude Berlijn ligt had zijn naam te danken aan Kurfürst Friedrich III, de latere koning der Pruisen Friedrich I. In het begin rond het einde van de zeventiende eeuw waren het vooral de Hugenoten die hier hun toevlucht zochten omdat zij hier hun godsdienst vrijelijk konden beleven. In 1710 werd Friederichstadt een onderdeel van de stad Berlijn. De huidige naam van het plein is te danken aan de gendarmes die hier in de achttiende eeuw een kazerne hadden.
In de loop van de jaren heeft het plein verschillende namen gehad. Zo is het plein ‘Mittelmarkt, ‘Neuermarkt’, ‘Friedrichstädtischer Markt’ ‘Linden-Markt’ genoemd. Ten tijde van de Tweede Wereldoorlog had het plein de naam ‘Platz der Akedemie’ gekregen. Na de hereniging in 1990 kreeg het plein weer de naam ‘Gendarmenmarkt’.
In de loop van de jaren zijn er belangrijke gebouwen aan het plein gekomen, waardoor het plein een belangrijke plek innam in Berlijn. Waar het ooit begin als een marktplein onder de naam Linden-Markt, kreeg het plein met de bouw van de belangrijke gebouwen een steeds bredere functie en importantie. Zo was het plein ook de plek waar de revolutie van 1848 ontstond. Ook de laatste daad van de DDR-regering, vlak voor de heraansluiting, was op dit plein. Op 2 oktober 1990, de dag voor de hereniging, werd hier onder regime van de DDR-regering de negende Symfonie van Beethoven opgevoerd.
Französischer Dom
Eén van de gebouwen die aan de ‘Gendarmenmarkt’ ligt is de ‘Französischer Dom’. Dit is de protestantse kerk. De naam is te danken aan de koepel, die eigenlijk ook effectief alleen de naam ‘Französischer Dom’ draagt. Tussen 1701 en 1705 waren het de Franse Hugenoten die de dom bouwden. De Hugenoten waren gevlucht uit Frankrijk om hier in vrijheid hun geloof te kunnen belijden. De kerk was geïnspireerd op een Franse Hugenotenkerk uit Chareton die in 1688 werd verwoest. Waar de naam Dom vaak verwijst naar een kathedraal omdat er een bisschop zetelt kan dit in het geval van de ‘Französischer Dom’ niet het geval zijn. De naam Dom komt van het Franse ‘Dôme’ dat koepel betekent. Vandaar ook dat de koepel de eigenlijke Französischer Dom is. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd gebouw voor een groot deel verwoest en in de jaren tachtig van de vorige eeuw werd het weer herteld, inclusief de koepel. Sinds 1987 is er een carillon van 60 klokken geplaatst in de koepel. Lange tijd was dit de grootste van Berlijn.
Tegenwoordig is er in de Französischer Dom het hugenotenmuseum gevestigd. Hier leer je meer over de geschiedenis van de hugenoten in Frankrijk en Brandenburg. In de periode van 2004 tot 2006 werd de dom volledig gerestaureerd zodat het bouwwerk tegenwoordig zeker de moeite van een bezoek waard is.
Deutscher Dom
De Deutscher Dom is een ander bekend bouwwerk aan de Gendarmenmarkt. Dit gebouw werd ontworpen door Martin Grunberg en in 1708 gebouwd. Het gebouw is een Duitse Protestantse kerk en net als de Französischer Dom op dit plein gekomen omdat de koning hier grond voor beschikbaar had gesteld. De kenmerkende toren met de koepel werd toegevoegd in 1785. De gelijkenis van de koepel van de Französischer Dom is groot. Ook de Deutscher Dom ging aan het eind van de oorlog ten onder aan het geweld en ging in vlammen op. Pas in 1993 werd de kerk herbouwd. Tegenwoordig kun je in de kerk de tentoonstelling ‘Fragen an die Deutsche Geschichte’ bezoeken. Deze tentoonstelling werd eerst in de Rijksdag getoond. Naast dat dit gebouw bekend staat onder de naam Deutscher Dom is het bekend als ‘Neue Kirche’.