BERLIJN TIP 5: BEZIENSWAARDIGHEDEN

Berlijn telt een groot aantal uiteenlopende bezienswaardigheden. Een deel van deze hotspots komt al elders op deze website aan bod, zoals de Rijksdag, voormalig vliegveld Tempelhof, de restanten van de Berlijnse Muur en de verschillende Berlijnse musea. Er zijn echter nog voldoende bezienswaardigheden die de top 10 voor Berlijn niet gehaald hebben, maar zeker wel het vermelden waard zijn.

Op deze pagina bieden we informatie over een aantal interessante bezienswaardigheden die je zeker in mag plannen tijdens je stedentrip naar Berlijn.

Hackesche Höfe

In de wijk Scheunenviertel van Berlijn liggen de Hackesche Höfe. Het is een bruisend gedeelte van de Duitse hoofdstad. Het complex bestaat totaal uit acht binnenpleinen. De oorsprong van deze pleinen ligt aan het begin van de twintigste eeuw. Zo rond het jaar 1905 waren binnenpleinen vrijwel altijd aanwezig bij bouwprojecten. De Hackesche Höfe zijn gekend om zijn prachtige jugendstilelementen in de architectuur. Zeker het centrale plein van de Hackesche Höfe is prachtig. Hier vind je ook mozaïeken in Moorse stijl.

In de Hackesche Höfe zijn tal van kantoren, winkels, appartementen en cafés te vinden. Dit alles maakt het been geliefde trekpleister bij zowel de inwoners van Berlijn als de bezoekers van de Duitse hoofdstad. Bezoekers kunnen er naar de bioscoop, lekker eten in één van de restaurants of gezellig met vrienden een drankje drinken in de sfeervolle cafés die hier te vinden zijn. Hackesche Höfe leeft! Ook het theaterhof is erg populair. Hier vind je dan ook het Hackesche Höfe Theater. Het unieke aan dit theater is de Jiddische theatercultuur. Hof 1 en hof 2 zijn de drukste binnenpleinen. De ander zes pleinen zijn wat kleiner, maar hier zijn ook leuke winkeltjes en ook enkele galerijen gevestigd.

Hackesche Höfe

Holocaustmonument

In de Duitse hoofdstad Berlijn mag, gezien het verleden van zowel Duitsland als de stad, niet voorbij gegaan worden aan het oorlogsverleden van het land. En dan met name de holocaust en de gevolgen hiervan. Ook voor de Duitsers is deze periode een zwarte bladzijde uit de recente geschiedenis. Iets waar de Duitsers moeite mee hebben om hier uiting aan te geven op een gepaste manier. Bij het Holocaustmonument is dit uitstekend gelukt. Het is werkelijk een indrukwekkend monument dat zeker bij je binnen komt. Het monument ligt niet ver van de plek waar ooit de bunker van Hitler was en heeft een oppervlakte van 19.000 vierkante meter. In totaal zijn er 2711 grijze stenen in het monument die allen een unieke afmeting hebben. Alles is sober gehouden, zonder vermeldingen. Er wordt een soort golvend patroon bewerkstelligd, zowel met de stenen als mede de paden die dwars door het monument heen lopen. Hiermee probeerde de ontwerper Eisenman instabiliteit en onzekerheid te scheppen.

Het monument kan te allen tijde bezocht worden. Op de locatie is ook een ondergronds informatiecentrum te vinden waar je meer te weten kunt komen over de ‘Denkmal für der Ermordeten Juden Europas’, zoals het monument officieel heet. Ook worden er verhalen vertoond van mensen die het slachtoffer waren van de holocaust.

Holocaustmonument

Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche

De Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche is een kerk in Berlijn die ook wel bekend staat onder de naam ‘Gedächtniskirche’. Het is een indrukwekkend kerkgebouw dat tijdens de Tweede Wereldoorlog ernstig werd beschadigd. Waar vaak werd gekozen om gebouwen weer volledig terug op te bouwen naar de toestand van voor de oorlog, is er bij dit kerkgebouw gekozen om dat juist niet te doen. Dat wil zeggen dat er wel een nieuw kerkgebouw tot stand is gekomen, maar is er gekozen om de oude verwoeste toren in eer te laten. Het contrast tussen het oude gedeelte en het nieuwe kon niet groter. Het oude gedeelte dateert uit het eind van de negentiende eeuw terwijl de nieuwbouw plaats had tussen 1957 en 1961. In 2010 is het oude gedeelte nog gerestaureerd zodat het niet verder in verval raakte. Kenmerkend aan het nieuwbouwgedeelte zijn maar liefst 20.000 ramen van gebrandschilderd glas.

Leuk is om te weten hoe de inwoners van Berlijn deze drukbezochte trekpleister vinden. De inwoners hebben natuurlijk hun bedenkingen gehad tussen het oude en het nieuwe dat hier een nieuwe eenheid moet vormen. Zo zijn er mensen die het complex gekscherend de ‘poederdoos en lippenstift’ noemen. De restanten van de oude kerk worden ook wel een holle kies genoemd. Al met al is het een unieke locatie die niet alleen van buiten de moeite van het bezichtigen waard is, maar ook van de binnenzijde. Het gebrandschilderde glas in nieuwbouwgedeelte oogt zeer mooi.

Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche

Zoölogische Garten

De Zoölogische Garten van Berlijn is één van de bekendste stadsdierentuinen van Europa. De meesten zullen de dierentuin nog wel kennen van wijlen ijsbeer en publiekstrekker Knut. Hij was tussen 2006 en 2011 de beroemdste bewoner van de zoo. Doordat de ijsbeer vrijwel direct na zijn geboorte door de moeder de moeder werd verstoten, werd hij een publiekslieveling. Toch bleek de beer geboren voor tegenspoed toen hij al in 2011 kwam overlijden nadat hij door hersenschade in het water belandde en verdronk.
In totaal zijn er bijna 1500 diersoorten in de dierentuin aanwezig met bijna een tienvoud daarvan in totaal aan dieren.

De dierentuin van Berlijn doet mee aan vele wereldwijde fokprogramma’s, waaronder die van de zwarte neushoorn. Hiermee draagt de dierentuin niet alleen bij aan het niet meer uit het wild vangen van dieren voor dierentuinen; ook worden er dieren uit de fokprogramma’s waar mogelijk teruggeplaatst in het wild om zo de diersoorten ook in het wild een betere kans te geven. Voor een stadsdierentuin is de zoo best wel groot van opzet en daarmee is het een leuke plek om naartoe te gaan. Zeker gezinnen met kinderen kunnen op deze manier een bezoek aan Berlijn voor hun kroost onvergetelijk maken.

Berliner Dom

De dom van Berlijn is waarschijnlijk de belangrijkste kerk van de stad. De dom werd gebouwd tussen 1747 en 1750 en was lange tijd het onderkomen voor de crypte van het huis Hohenzollern. Dit was één van de grootste familiegraven van Europa. Het huidige neobarokke gebouw dateert uit een latere periode, namelijk einde negentiende tot begin twintigste eeuw. Ook dit gebouw heeft enorm te lijden gehad van de Tweede Wereldoorlog. Pas in 1975 werd gestart met de wederopbouw van de Dom. Daarbij zijn wel wat keuzes gemaakt waardoor de kerk er anders uitziet dan nu. Zo is de herdenkingskapel van het huis Hohenzollern volledig afgebroken.

Ondanks dat de wederopbouw een minder indrukwekkend kerkgebouw heeft voortgebracht, is het nog altijd zeer de moeite van het bezoeken waard. Zo zijn er nog altijd Sarcofagen van Pruisische koningen, indrukwekkende mozaïeken en een adembenemend interieur. Het bekendste element van de Dom is de Sauerorgel, het hoofdorgel van de Berliner Dom. Het orgel wordt bespeeld met vier klavieren en een indrukwekkend aantal van 113 registers.

Berliner Dom