Berlijn 10 - tien goede tips voor een geslaagde stedentrip naar Berlijn

Berlijn top 10 / Friedrichstrasse

 home handige tips links cookiebeleidcontact 

De Muur

Unter den Linden

Potsdamer Platz

musea

bezienswaardigheden

Rijksdag

Friedrichstrasse

Gendarmenmarkt

Tempelhof

Potsdam

 
TIP: reserveer je tickets vooraf
 
TIP: Berlijn voordeelkaarten
 
TIP: ontdek Berlijn op de fiets
 
meer handige Berlijn tips

BERLIJN TIP 7: FRIEDRICHSTRASSE

Als je gaat winkelen in het centrum van Berlijn dan kom je al snel in de Friedrichstrasse uit. Deze straat is al decennia lang dé winkelstraat van de stad. Dat was al zo ruim voordat de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Na de oorlog werd de Friedrichstrasse opgesplitst in twee delen. Het deel ten noorden van Checkpoint Charlie hoorde bij Oost-Berlijn en het deel ten zuiden van dit drukke overgangspunt lag in West-Duitsland. Na de hereniging is een replica van het controlehuisje weggezet waar je tegenwoordig op de foto kunt met mannen die als grenswachter verkleed zijn. In het vlakbij gelegen Mauermuseum kun je van alles over de Muur, Checkpoint Charlie en de verschillende ontsnappingspogingen zien. Informatieborden op straat laten in tekst en beeld ook zien hoe het hier was ten tijde van de Koude Oorlog.

De combinatie van winkels, waaronder een vestiging van het Franse warenhuis Galeries Lafayette, en de verschillende horecazaken en bezienswaardigheden maken van de Friedrichstrasse één van de hotspots van Berlijn.

Aan de noordelijke kant van de Friedrichstrasse ligt treinstation Friedrichstrasse. Vroeger was dit voor Oost-Duitsers de plek waar ze naar het westen konden gaan mits ze over de juiste reisdocumenten beschikten. Hierop werd gecontroleerd in het Tränenpalast. Hoewel treinstation Friedrichstrasse geheel binnen het grindgebied van Oost-Duitsland lag, was dit wel een grensstation. Dat komt omdat de door West-Duitsland gebruikte metrolijnen hier uitkwamen.


 

Berlijn bezienswaardigheden Berlijn voor beginners Berlijn in één dag alles over Berlijn Berlijn tips